logo icmab ochoa 02 01 logo icmab ochoa 02 01
  • NEWS

OXOLUTIA SL and PLASGOM start a new project together

PLASGOM is a company specialized in the design and production of PVC compounds and other polymeric materials (PE, PP, EVA, EBA, TPEE). Their products are used in sectors such as cables (electrical and communications), building, fluid transport, packaging, etc. They sell worldwide with a major presence in Europe.

Continue Reading

Heavy metals sensor platform developed during the COMMON SENSE project

A sensor platform to detect heavy metals has been developed within the COMMON SENSE project and presented during its final event, last Friday 27th January. The partners that participated in the development of this sensor platform are Dublin City University (DCU), DropSens, National Center of Microelectronics (CNM-IMB) (CSIC), and the Nanoparticles and Nanocomposites Group (NN) at ICMAB (CSIC). 

Continue Reading

Reunión de coordinación del desarrollo del detector europeo para el instrumento X-IFU

Los pasados 13 y 14 de octubre se llevó a cabo en Barcelona, en la Casa de Convalescència, una reunión de coordinación del desarrollo del detector europeo para el instrumento X-IFU, el espectrómetro de alta resolución espectral de ATHENA, el futuro telescopio de rayos X de la Agencia Europea del Espacio  (ESA), que será lanzado en el 2028.

Continue Reading

El ICMAB participa en un proyecto de Comunitats RIS3CAT

Solo dos grupos de investigación del CSIC participarán en proyectos financiados por la primera convocatoria de Comunitats RIS3CAT de ACCIO. El Departamento Nanomol del ICMAB, que participa en el proyecto Nanonafres liderado por Leitat, es uno de ellos. El CSIC presentó 7 proyectos en 5 Comunidades

Continue Reading

Tret de sortida al projecte europeu NFFA Europe

El projecte NFFA Europe engega amb una jornada a Milà en la que presentarà les infraestructures més important a Europa per a la investigació en nanociència i explicarà els serveis i instal·lacions que ofereix a investigadors i empreses. 

Continue Reading

L'ICMAB participa a la major xarxa d'infraestructures científiques europees en nanociència

L'NFFA-Europe compta a més amb el Sincrotró ALBA i dos centres de recerca que han obtingut la menció Severo Ochoa a la excel·lència científica i gaudeixen de reconeixement internacional en la recerca de nanociència i nanotecnologia: l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), un altre centre del CSIC ubicat al campus de Bellaterra de la Universitat.

Continue Reading

The Institute of Materials Science of Barcelona (ICMAB-CSIC) will coordinate the first MSCA-COFUND programme awarded to CSIC

  • The doctoral fellowship programme DOC-FAM will allow the mobility of 22 PhD students in the field of functional advanced materials.
  • ICMAB-CSIC, IMB-CNM-CSIC, ICN2, IREC and ALBA Synchrotron will host these fellows within a period of 5 years.
  • The total budget of the programme is 3.453.120€, of which 50% will be covered by the EC grant..

Continue Reading

El ICMAB participa con ISGLOBAL en un proyecto con financiación de la Fundación USAID

El “Combating Zika and Future Threats Grand Challenge” de USAID ha sido otorgado a un equipo de expertos liderado por Krijn Paaijmans, investigador de ISGlobal, para desarrollar prototipos funcionales de barreras eléctricas contra mosquitos (EMBs) que protegen contra picaduras de mosquitos transmisores de enfermedades como el dengue, chikungunya, zika y malaria. 

Continue Reading

Superconductors for the “Energy Transition” in Europe

Research on superconductivity is showing promising results that will not only lead to the development of electrical highways across Europe, but also to higher energy efficiency and reduction of costs for renewable energy and global research projects such as CERN and ITER. In addition, the results could also be applied to a future all-electric airplane.

Continue Reading

Un projecte en el qual participa l'ICMAB ha estat escollit dins dels cinc projectes finalistes del Programa de Generació d'Idees

El projecte Organic Infra Sensing (OISensing) ha estat escollit dins dels cinc projectes finalistes del Programa de Generació d'Idees, que organitza el Parc de Recerca UAB per la seva capacitat per transformar-se en solucions de mercat del sector aeroespacial, OISensing és un projecte en el que s'ha desenvolupat un nou material, anomenat “Bi-Layer” Film, completament orgànic sensible a la radiació infraroja.

Continue Reading

Una possible cura per al càncer de pulmó amb accent bagenc

REGIÓ7 | 04.11.2015                              

El manresà Gerard Tobías, investigador de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i la santvicentina Belén Ballesteros, de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), han estat al capdavant del projecte RADDEL, en què han participat una quarantena d'investigadors d'onze universitats i centres europeus d'Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i la República Txeca, entre d'altres.

Continue Reading

  • 1
  • 2

Also on ICMAB...

Search