logo icmab ochoa 02 01 logo icmab ochoa 02 01
 • NEWS

Presentació a Barcelona dels resultats del projecte europeu Eurotapes sobre superconductivitat

Un consorci internacional de recerca liderat per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC ha obtingut aplicacions que poden revolucionar la producció d'energia renovable.

Eurotapes és un dels projectes de recerca sobre superconductivitat més importants d'Europa i està demostrant excel·lents resultats per a aplicacions industrials en sectors com l’energètic, l’aeronàutic o el transport. El projecte, on hi ha implicats més de 20 socis que inclouen universitats, centres de recerca i empreses de 8 estats membres de la UE, està coordinat des de Catalunya a través de l’ Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) de l’ Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i compta també amb la participació de les empreses OXOLUTIA i LA FARGA, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre Tecnològic LEITAT de Terrassa, com a socis locals.

El consorci internacional d'Eurotapes porta quatre anys i mig investigant un nou sistema per produir cintes superconductores més barates i eficients, i provant la seva aplicació en diferents camps, com ara el de les energies renovables. Eurotapes té un pressupost de 20.133.695 euros, del qual prop d'un 75% s'ha finançat través del Setè Programa Marc de Recerca de la UE.

Els resultats d'Eurotapes es presentaran a Barcelona, en una roda de premsa que comptarà amb la participació del coordinador del projecte, Prof. Xavier Obradors; la responsable del departament de superconductivitat de l’ICMAB-CSIC, Prof. Teresa Puig; el director executiu d'OXOLUTIA Dr. Albert Calleja; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.


Presentació dels resultats d'Eurotapes a Barcelona

Quan: dimarts 14 de març a les 11.30 hores.

On: Representació de la Comissió Europea a Barcelona (passeig de Gràcia 90)

Projecte EUROTAPES

El projecte Eurotapes ha aconseguit produir 600 metres de cinta superconductora amb un procés que redueix el cost de producció dels materials superconductors, en simplifica l'arquitectura i millora la seva capacitat en alts camps magnètics a diverses escales de temperatura. També ha obtingut resultats significatius per a la recerca magnètica avançada, que és un camp en el qual treballen centres de referència a Europa com el CERN i l’ITER.

A llarg termini, el projecte farà que l’energia renovable sigui més competitiva gràcies, per exemple, a la possibilitat de tenir generadors eòlics més barats i que produeixin una major quantitat d'energia.

Eurotapes compta amb la participació d’investigadors destacats per la seva excel·lència en l’àmbit dels superconductors, a més de la implicació d’empreses i universitats líders a nivell global. A més de l’ ICMAB-CSIC, la Universitat Autònoma de Barcelona el Centre Tecnològic LEITAT i les empreses OXOLUTIA i LA FARGA, hi participen les universitats de Cambridge, Anvers, Gent, la Universitat Tecnològica de Viena, la de Cluj-Napoca; L’agència nacional italiana ENEA, l’ Institut d’Enginyeria Elèctrica de l’Acadèmia Eslovaca de Ciències, l’ Institut Leibniz IFW Dresden, l’ Institut Néel del CNRS, l’ Institut Tecnològic de Karlsruhe així com les empreses BRUKER, THEVA, DNANO, EVICO i NEXANS.


EUROTAPESLA VANGUARDIASMART-LIGHTINGNOTICIAS DE LA CIENCIADICAT CSICREGIO720 MINUTOSLA TERCERAEL CONFIDENCIALCOMISSIO EUROPEAPHYSYAHOO FINANCELEITATFRANCE PRESSEEL ECONOMISTAEFETEKNLIFEVILAWEB

DOSSIER DE PRENSA

 


 

Presentación en Barcelona de los resultados del proyecto Eurotapes sobre superconductividad

Un consorcio de investigación internacional liderado por el Instituto de Ciencia de Materiales de Barcelona del CSIC ha obtenido aplicaciones que podrían revolucionar la producción de energía renovable

Eurotapes es uno de los proyectos de investigación sobre superconductividad más importantes de Europa i está demostrando resultados excelentes para aplicaciones industriales en sectores como el energético, el aeronáutico o los transportes. El proyecto, en el que están implicados más de 20 socios entre universidades, centros de investigación y empresas de 8 estados miembros de la UE, se ha coordinado desde Cataluña a través del Instituto de Ciencia de Materiales de Barcelona (ICMAB) de la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), y cuenta también con la implicación de las empresas OXOLUTIA y LA FARGA, de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y el Centro Tecnológico LEITAT de Terrassa, como socios locales.

El consorcio internacional de Eurotapes lleva cuatro años y medio investigando un nuevo sistema para producir cintas superconductoras más baratas y eficientes, y probando su aplicación en distintos campos, como el de las energías renovables. Eurotapes tiene un presupuesto de 20.133.695 de euros, financiados en cerca de un 75% a través del Séptimo Programa Marco de Investigación de la UE.

Los resultados de Eurotapes se presentaron en una rueda de prensa en Barcelona que contó con la participación del coordinador del proyecto, Prof. Xavier Obradors; la responsable del departamento de superconductividad del ICMAB-CSIC, Prof. Teresa Puig; el director ejecutivo de OXOLUTIA, Dr. Albert Calleja; y el director de la Representación de la Comisión Europea en Barcelona, Ferran Tarradellas, la Agencia EFE, la Agència catalana de Notícies, Expansión, La Sexta y El Periódico.


Presentación de resultados del proyecto Eurotapes

Cuándo: martes 14 de marzo de 2017 a las 11h30

Dónde: Representación de la Comisión Europea en Barcelona (passeig de Gràcia 90)

Proyecto EUROTAPES

El proyecto Eurotapes ha conseguido producir 600 metros de cinta superconductora con un proceso que reduce el coste de producción de los materiales superconductores, simplifica su arquitectura y mejora su capacidad en altos campos magnéticos a través de varias escalas de temperatura. También ha obtenido resultados significativos para la investigación en magnética avanzada, un campo en el que trabajan centros de referencia como el CERN y el ITER.

A largo plazo, el proyecto permitirá que la energía renovable sea más competitiva ya que puede conseguir, por ejemplo, que los molinos eólicos generen más cantidad de energía gracias a una mayor eficiencia y a la reducción del coste del generador.

Eurotapes cuenta con la participación de investigadores destacados por su excelencia en el ámbito de los superconductores y con la implicación de empresas y universidades líderes a nivel global. Además del ICMAB-CSIC, la Universidad Autónoma de Barcelona, LEITAT, OXOLUTIA y LA FARGA; participan las universidades de Cambridge, Amberes, Gantes, la Universidad Tecnológica de Viena, la de Cluj-Napoca; la agencia nacional italiana ENEA, el Instituto de Ingeniería Eléctrica de la Academia Eslovaca de Ciencias, el Instituto Leibniz IFW Dresden, el Instituto Néel del CNRS, el Instituto Tecnológico de Karlsruhe, así como las empresas BRUKER, THEVA, DNANO, EVICO y NEXANS.

See more posts on ICMAB related to: Websites
See more posts on ICMAB related to: Xavier Obradors , Teresa Puig , Albert Calleja , EUROTAPES , GENERATOR

Related Topics: Websites

Also on ICMAB...

 • The ICMAB was present at the 10th anniversary of the ERC celebrated at the UAB-CEI Sphere

  03 April 2017 443 hit(s)

  The UAB-CIE (International Excellence Campus) Sphere celebrated the 10 years of the European Research Council (ERC) with the event “ERC: Challenges and Opportunities”, held at the CRAG Auditorium on March 30, 2017. ICMAB has now 9 ERC funded projects, 4 of them from 2016. The ERC researchers are Marta Mas, who participated as speaker in the event, Núria Aliaga, Mariano Campoy, Agustín Mihi, Alexander Ponrouch, Teresa Puig, Massimiliano Stengel and Gerard Tobias.
 • Un manresà lidera un dels projectes de superconductivitat més importants d'Europa

  15 March 2017 641 hit(s)

  REGIO7 | 15/03/2017 El coordinador del projecte, Xavier Obradors, ha explicat que Eurotapes és un "projecte europeu de referència de superconductors", resultat de la col·laboració entre el món acadèmic i la indústria. "Les cintes superconductores poden fer passar 100 vegades més corrent que la fibra de coure", ha informat Obradors, i això permetrà "transportar molta energia i disminuir el cost de producció d'aquesta cinta". 
 • El aerogenerador que no pierde energía

  14 March 2017 701 hit(s)

  LA RAZÓN | 13/03/2017 | Eva Martínez Rull Convertir un aerogenerador de 2MW de potencia en un «molino» superconductor dos veces más ligero y que, sobre todo, no pierda ni un vatio de energía por la disipación de calor. Es lo que ha conseguido un grupo de investigadores del Instituto de Ciencia de Materiales de Barcelona (ICMAB); el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC); el Instituto de Ciencia de Materiales de Aragón (ICMA); el Instituto mixto del CSIC y de la Universidad de Zaragoza (Unizar), y Gamesa Innovation and Technology.
 • El primer molino terrestre superconductor se gesta en Barcelona

  13 February 2017 990 hit(s)

  EL PERIÓDICO, DOMINGO, 12 DE FEBRERO DEL 2017 MICHELE CATANZAROEl cambio primordial en un molino superconductor está en el generador. “En lugar de cobre y hierro en su interior hay cintas de segunda generación, unos filamentos superconductores”, explica Xavier Obradors, director del Icmab. No solo los filamentos no pierden energía, sino que tampoco se calientan, por lo que no se necesita la maquinaria de enfriamiento que precisan los metales tradicionales.
 • GENERA 2017, Feria Internacional de Energía y Medioambiente, incluye un proyecto del ICMAB entre los 14 que destaca por su aportación al desarrollo de las renovables y la eficiencia energética en España

  08 February 2017 683 hit(s)

  El proyecto innovador, presentado por el Institut de Ciència de Materials de Barcelona, se basa en el diseño de un generador, sobre la base física de un generador de DFIG de 2MW de uso habitual en aerogeneradores comerciales, convirtiéndolo en un prototipo de generador síncrono de potencia equivalente con devanado de campo superconductor.

Trending on ICMAB...

Your experience on this site will be improved by allowing cookies Cookie Settings