The event is open for schools on 27-29 April, and on Saturday 30 April, it is open for the general public. You are all invited!
The "Fira Recerca en Directe 2022", organized by the "Parc Científic de Barcelona" in collaboration with "la Caixa" Foundation will take place on 27-30 April 2022 in CosmoCaixa.
The "Fira Recerca en Directe 2022" aims to show current research projects that are being carried out in Catalonia in various research fields. With the objective of bringing science to all citizens, around 15 research groups from different universities and research centers will transfer part of their laboratory to CosmoCaixa, in order to interact with the visitors and offer them the opportunity to experiment and resolve enigmas, following the scientific methodology.
From ICMAB, Anna Laromaine and Amanda Muñoz from the Nanoparticles and Nanocomosites (NN) Group will participate in the event, together with the Institut de Neurociències de la UAB. They will show to people how they use C. elegans in biomedical research.
Download the program of the event here.
The project about the C. elegans is within the Biomedicine area. Read here the details of the project:
Vols conèixer com investiguem les malalties neurodegeneratives a través d’un cuc com a model de recerca?
Amb els avenços de la ciència i la tecnologia hem aconseguit viure més temps i amb una millor qualitat de vida. Desafortunadament, la incidència de malalties neurodegeneratives relacionades amb l’envelliment va en augment, i els mecanismes de moltes d’elles encara ens són desconeguts. El cuc Caenorhabditis elegans, d’una extremada senzillesa morfològica, és un model ideal per a estudiar processos associats a aquestes malalties, que en altres models animals costaria el doble, en temps i diners. A la Fira presentarem un projecte de recerca que utilitza aquest cuc amb neurodegeneració per a desenvolupar biomaterials.
Vine i podràs conèixer i observar aquest model d’investigació biomèdica per a malalties neurodegeneratives!
Quants polifenols ingereixes als postres?
POLIFENOLS: EL LLENGUTAGE SECRET DE LA FRUITA I LA VERDURA
Vols conèixer com s’investiga en l’àmbit agroalimentari per a millorar la nostra salut i l’economia verda?
Nutrigenòmica. Universitat Rovira i Virgili (URV)
El treball en equips multidisciplinaris es fa cada cop més necessari per a qualsevol iniciativa. El nostre grup participa en una que vol transformar i dinamitzar el sector agroalimentari, potenciant la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. A la Fira presentarem la nostra recerca que demostra per primera vegada que el consum d’una mateixa varietat de fruita o verdura amb un alt contingut en polifenols té uns efectes sobre la salut molt diferents segons si es consumeixen dins o fora de l’època de l’any que els hi pertoca.
Vine a descobrir quin és el contingut en polifenols de les fruites i hortalisses locals i quins són els beneficis del seu consum respecte a les de fora de temporada i procedència llunyana!
La malaltia de l’Alzheimer només ens roba la memòria?
LES MIL CARES DE L’ALZHEIMER
Vols conèixer com investiguem el comportament per conèixer millor la malaltia de l’Alzheimer?
Grup de recerca translacional en neurociència del comportament. Institut de Neurociències de la UAB (INC)
Estudiar el comportament d’animals model amb Alzheimer, des que neixen fins que envelleixen, ens permet comprendre com factors —com ara el sexe, l’ambient, la dieta, els estils de vida o nous fàrmacs— modulen l’evolució de la malaltia, especialment els seus símptomes clínics, cognitius i neuropsiquiàtrics. A la Fira mostrarem com utilitzem la tecnologia per analitzar de forma computeritzada comportaments que simulen diversos símptomes als pacients i partir d’aquests definir els perfils conductuals. Vine i podràs fer estudis comportamentals a partir de l’observació i l’anàlisi de dades i entendre més de prop aquesta malaltia!
Com t’imagines el viatge d’una nanopartícula?
EL VIATGE D’UNA NANOPARTÍCULA AL COS HUMÀ
Quina forma ha de tenir un fàrmac? Com l’hem d’encapsular? Podem dirigir-lo a un lloc en concret?
Nanobioengineering. Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
Comprendre les interaccions dels materials amb les cèl·lules resulta clau per al desenvolupament de nous nanomaterials destinats al tractament del càncer i malalties infeccioses. El nostre grup presentarà a la Fira la recerca què estem fent entorn l’eficàcia de les nanopartícules com a transportadores de fàrmacs.
Vine i veuràs com podem formar microesferes fent servir un xip format per petits canals de la mida d’un cabell. Al taller podràs veure com es pot encapsular tinta en una microesfera, representant en una escala més gran, el procés d’encapsulació de fàrmacs en les nanopartícules.
Què ens pot explicar una mosca de nosaltes?
LA MOSCA COM A MODEL DE FORMACIÓ D’ÒRGANS
Vols conèixer el poder de la recerca bàsica i veure com investiguem la formació d’òrgans utilitzant la mosca de la fruita?
Mecanismes de morfogènesi i organogènesi. Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC)
Tots els organismes coneguts contenen òrgans tubulars ramificats (pulmons, ronyons, glàndules mamàries, etc.) que desenvolupen funcions vitals. El nostre grup presentarà a la Fira la recerca que fem utilitzant el sistema traqueal (respiratori) de la mosca de la fruita com a model per entendre com es formen aquest tipus d’òrgans. Estudiar els mecanismes genètics, cel·lulars i moleculars que regeixen el desenvolupament d’òrgans és clau per entendre, per exemple, les seves disfuncions en malalties.
Vine i podràs fer un experiment de morfologia! Visualitzaràs embrions marcats amb fluorescència i realitzaràs una anàlisi de la longitud de les tràquees de mutants i mosques control!
Es poden rentar les aigües subterrànies?
AIGÜES SUBTERRÀNIES: L’APROFITAMENT D’UN RECURS HÍDRIC
Vols conèixer com investiguem per descontaminar les aigües subterrànies?
MAiMA – Isòtops estables i Mineralogia. Universitat de Barcelona (UB)
L’ús d’aigües subterrànies és una alternativa estratègica davant la disminució dels recursos hídrics superficials. Malgrat tot, aquestes estan sotmeses a una gran contaminació per activitats agrícoles, industrials i urbanes. A la Fira presentarem un projecte per al seu tractament in situ, un mètode econòmicament més viable i sostenible que els d’extracció i tractament ex situ. La descontaminació es realitza al mateix aqüífer amb la injecció de nutrients, per activar l’activitat de determinats bacteris que degraden el contaminant, o de reactius químics que el transformen en compostos innocus per al medi ambient.
Vine i podràs experimentar amb una simulació de la descontaminació d’un aqüífer mitjançant un tractament d’oxidació química avançada!
Totes les mutacions causen càncer?
LA BIOINFORMÀTICA EN LA RECERCA DEL CÀNCER
Vols conèixer com investiguem la biologia del càncer amb models bioinformàtics? Vols conèixer com investiguem quines són les mutacions més importants pel desenvolupament del càncer?
Grup de Recerca en Genòmica Biomèdica BBGLab. Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)
L’estudi del càncer des d’una perspectiva genòmica permet obrir portes a una medicina personalitzada. A l’IRB Barcelona treballem en la identificació de les alteracions del genoma que donen lloc a processos tumorals, així com dels mecanismes responsables de la seva aparició, i el potencial d’aquest coneixement per millorar l’elecció dels tractaments més adequats per als pacients oncològics.
Vine a analitzar mutacions de diversos càncers amb bioinformàtica!
En què t’assembles a un cuc transparent d’1 mm?
CAENORHABDITIS ELEGANS, AJUDA’NS A INVESTIGAR LES MALALTIES!
Vols conèixer com investiguem les malalties neurodegeneratives a través d’un cuc com a model de recerca?
C. elegans models of diseases. Institut de Neurociències de la UAB + ICMAB
Amb els avenços de la ciència i la tecnologia hem aconseguit viure més temps i amb una millor qualitat de vida. Desafortunadament, la incidència de malalties neurodegeneratives relacionades amb l’envelliment va en augment, i els mecanismes de moltes d’elles encara ens són desconeguts. El cuc Caenorhabditis elegans, d’una extremada senzillesa morfològica, és un model ideal per a estudiar processos associats a aquestes malalties, que en altres models animals costaria el doble, en temps i diners. A la Fira presentarem un projecte de recerca que utilitza aquest cuc amb neurodegeneració per a desenvolupar biomaterials.
Vine i podràs conèixer i observar aquest model d’investigació biomèdica per a malalties neurodegeneratives!
Saps enviar missatges secrets amb física quàntica?
CRIPTOGRAFIA QUÀNTICA EN COMUNICACIONS CRÍTIQUES
Vols conèixer com s’investiga en criptografia quàntica per crear un sistema de comunicació segura?
Criptografia quàntica en comunicacions crítiques. ICFO – Institut de Ciències Fotòniques
En un món digital amb tanta informació sensible (financera, sanitària, etc.) accessible per internet, la ciberseguretat és fonamental. La criptografia quàntica, basada en les propietats dels objectes a l’escala microscòpica (ex. àtoms i fotons), promet distribuir les nostres dades de manera més segura, protegint-nos d’eventuals noves tecnologies i revelant fins i tot la presència d’un espia. Dos grups de recerca de l’ICFO treballen junts per al futur internet quàntic.
Vine i reproduiràs un sistema de comunicació òptica! Podràs crear un codi criptogràfic per enviar informació de manera segura i fer-lo servir, enviant llum de diferents colors dins d’una fibra òptica!
Saps per què les cèl·lules mare odien l’obesitat?
L’OBESITAT: NO NOMÉS UNA QÜESTIÓ ESTÈTICA
Vols conèixer com estudiem la diabetis i l’obesitat mirant a través del nostre teixit adipós?
Grup de Recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET). Institut d’Investigació Sanitária Pere Virgili (IISPV)
Tant el sobrepès com l’obesitat s’originen per un augment en la quantitat de greix al nostre cos (teixit adipós). Aquesta situació pot conduir al desenvolupament d’altres patologies entre les quals destaquem la diabetis mellitus de tipus 2. El projecte de recerca que volem presentar a la Fira tracta sobre com les cèl·lules que componen el nostre teixit adipós (cèl·lules mare i adipòcits) reaccionen davant l’ambient hostil que es dona en l’obesitat i la diabetis, i quines conseqüències poden tenir per al nostre cos.
Vine i podràs fer una extracció de cèl·lules mare d’un tros petit de greix, transformar-les en adipòcits i veure com emmagatzemen greix al seu interior!
En biologia, 1 + 1 pot ser = 1?
EL QUE ENS PODEN ARRIBAR A EXPLICAR ELS LÍQUENS!
Vols conèixer com investiguem els líquens i la seva potencialitat com a bioindicadors o altres funcions?
Liquenologia. Universitat de Barcelona (UB)
Els líquens són organismes resultants d’una simbiosi entre fongs, algues i cianoprocariotes, el que els ha permès colonitzar tots els ambients terrestres. Conèixer la biologia i ecologia de les seves espècies, així com la diversitat i abundància, ens permet utilitzar-los com a bioindicadors per avaluar la qualitat de l’atmosfera, el grau de conservació dels boscos i la seva gestió forestal o la biodiversitat d’un indret. A la Fira presentarem la nostra recerca amb aquests organismes per establir una escala del grau de contaminació atmosfèrica i per determinar el paper de bioprotecció que fan sobre les superfícies pètries.
Vine i podràs experimentar amb líquens i esbrinar com calculem la seva edat! Diries que parlem de centenars o de milers d’anys …?
Què tenen en comú la mel i l’aire?
EL POL·LEN QUE RESPIREM I MENGEM
Vols conèixer com estudiem el pol·len i les espores de fongs, com determinem els seus al·lèrgens i quina vinculació tenen amb el medi ambient?
Grup de Recerca Aerobiològica, Transport Atmosfèric i Salut (AEROBIOTAS). Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Conèixer els grans de pol·len, les espores de fongs i els al·lèrgens presents a l’aire al llarg del temps ens permet establir relacions amb la meteorologia i l’entorn, així com amb la salut de les persones (al·lèrgies respiratòries) i de la vegetació (fitopatologia). Els nostres investigadors/es presentaran a la Fira com analitzem l’aire i un projecte de ciència ciutadana on a través d’una App pots mapejar les plantes que provoquen al·lèrgies i informar del nivell de risc en funció del seu estat.
Vine i podràs fer de palinòleg! Podràs preparar i observar mostres al microscopi i comprendre millor la relació entre el medi ambient i les malalties al·lèrgiques!
Com fer les primeres passes a un laboratori?
QUÈ INVESTIGUEM A BATXILLERAT
Programa BATX2LAB 2021-2022. Parc Científic de Barcelona
Un any més, el Parc Científic de Barcelona (PCB) ha atorgat un premi a tres treballs de recerca dels estudiants de batxillerat que han participat en el programa BATX2LAB, fent la part pràctica del projecte sota la tutela d’un investigador d’entitats ubicades al PCB. Els guanyadors seran presents en un estand de la Fira per explicar als assistents el projecte d’investigació que han dut a terme.
Vine a conèixer als joves guanyadors i la seva recerca!
For more information, visit the Fira Recerca en Directe 2022 website
INSTITUT DE CIÈNCIA DE MATERIALS DE BARCELONA, Copyright © 2020 ICMAB-CSIC | Privacy Policy | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.