Outreach

CosmoCaixa, 6-10 MAR 2019: Fira Recerca en Directe with the Superconducting Materials Group!

This year, the 17th edition of the "Fira Recerca en Directe", organized by the Parc Científic de Barcelona (PCB) in collaboration with Obra Social "la Caixa", will count with the participation of the "Superconducting and Large Scale Nanostructures" group (SUMAN), which will show, among others, the levitating superconducting train. The science fair will take place at CosmoCaixa on 6-9 March 2019.

icmab
11 January 2019

This science fair is open to schools on 6-8 March 2019. On Saturday, 9 March 2019, the fair will be open to the general public from 10 am to 2 pm.

The fair wants to show current research projects that are being carried out in Catalonia in different research fields. The aim is to get science closer to the society. To this aim, 11 research groups from different universities and institutions will bring part of their labs to CosmoCaixa Barcelona, to interact with the students and visitors, which will have to do some experiments and solve some enigmas following the scientific method. 

tren superconducting red

Photos of the levitating train at the Expominer 2018. 

The project of the SUMAN group is the following: 

NOUS MATERIALS – Trens que leviten, materials superconductors
Vols conèixer com investiguem la preparació de cintes superconductores per mètodes químics?
Superconducting Materials and Large Scale Nanostructures (SUMAN). Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB – CSIC)
El nou paradigma energètic sostenible requereix que es desenvolupin noves tecnologies eficients i sostenibles, capaces d’acomodar la demanda i els requisits energètics mundials amb una aposta clara per les energies renovables. Dins d’aquestes tecnologies, els materials superconductors juguen un paper primordial. Moltes aplicacions es beneficiaran de les seves propietats úniques, com ara cables, motors, generadors d’energia i reactors de fusió. A la Fira presentarem la nostra recerca entorn de la preparació de cintes superconductores per mètodes químics, donat el seu gran potencial en termes de cost/prestacions que ofereixen.A la Fira podràs posar a prova l’eficiència de la superconductivitat i la levitació magnètica i veuràs com aquestes propietats es poden aplicar per desenvolupar un tren levitant.

banner fira 2019 600x300px

The other 10 groups that will be there are: 

  1. BIOMEDICINA – Bioinformàtica, cap a una medicina a mida. Vols conèixer com la bioinformàtica ens pot ajudar a fer teràpies oncològiques personalitzades? Barcelona Biomedical Genomics Laboratory. Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) 
  2. BIOLOGIA – ADN, una molècula molt ben empaquetada. Vols conèixer com estudiem el plegament de l’ADN? DNA Topology Lab. Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) 
  3. ALIMENTACIÓ – Insectes, nous ingredients per a l’alimentació. Vols conèixer com investiguem possibles alternatives a la proteïna animal dins la dieta? FoodIE (Food Innovation &Engineering). Universitat Rovira i Virgili (URV) 
  4. BIOENGINYERIA – CRISPR i la regeneració d’òrgans. Vols conèixer com apliquem la tècnica de la CRISPR a la recerca de la regeneració d’òrgans? Pluripotency for organ regeneration. Institut de Bienginyeria de Catalunya (IBEC) 
  5. NANOMEDICINA – Llum i matèria, aplicacions biomèdiques contra el càncer. Vols conèixer com podem transformar la llum i les nanopartícules en valuoses eines per a ajudar a combatre el càncer? Plasmon Nano-Optics. ICFO – Institut de Ciències Fotòniques 
  6. PALEONTOLOGIA – Als fòssils, la mida és important. Vols conèixer com s’estudien els fòssils de ratolins petits i de dinosaures gegants? Àrea de Conservació i Preparació. Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
  7. SALUT – La contaminació atmosfèrica, un problema de salut infantil. Vols conèixer com investiguem l’impacte de la contaminació atmosfèrica en les etapes infantils? Grup de Salut Infantil. Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
  8. NEUROCIÈNCIES – Les drogues i els nostres gens. Vols conèixer com investiguem els gens de risc per a determinats trastorns psiquiàtrics i els factors que els afecten? Grup de recerca en Neurogenètica. Universitat de Barcelona (UB)
  9. BIOLOGIA – Cèl·lules adiposes, la balança energètica del nostre cos. Vols conèixer com investiguem per determinar les alteracions que afecten l’equilibri energètic del nostre cos i ens fan propensos a l’obesitat? Grup de recerca Molecular Metabolism and Disease. Universitat de Barcelona (UB)
  10. BATX2LAB- Què investiguem al batxillerat? – Alumnes premiats en el Programa BATX2LAB 2017-2018. Mostra dels treballs de recerca que alumnes de Batxillerat han realitzat durant el projecte BATX2LAB a les instal·lacions del Parc Científic de Barcelona.

More information: https://recercaensocietat.wordpress.com/fira/fira-recerca-en-directe-2019-2/

Hits: 3091

INSTITUT DE CIÈNCIA DE MATERIALS DE BARCELONA, Copyright © 2020 ICMAB-CSIC | Privacy Policy | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.