Skip to main content

Press Review

YouMaker, així és com fan ciència a l’ICMAB

Anna
Anna
22 December 2022
You Maker, així és com fan ciència a l’ICMAB
You Maker, així és com fan ciència a l’ICMAB

La iniciativa YouMaker: així es fa la ciència, dissenyada per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC, ha fonamentat la seva estratègia en el format virtual gràcies a la creació i la difusió a la premsa i a les xarxes socials de deu vídeos de divulgació científica. El programa d’accions desenvolupat s’ha basat en tres línies d’actuació: creació de contingut audiovisual innovador per a YouTube, redacció i publicació d’articles de divulgació per a premsa digital, i comunicació social en esdeveniments.

El projecte YouMaker: així es fa la ciència, dissenyat per l’ICMAB-CSIC ha aconseguit més de 50.000 impactes entre els formats presencial, virtual i audiovisual des que es va iniciar el juliol del 2021 fins a la seva fi (el mes de setembre passat), a través de la creació i la difusió d’un total de deu vídeos a la premsa digital i les xarxes socials. Cinc divulgadors professionals han col·laborat amb els investigadors de l’ICMAB per explicar i promoure d’una manera més propera les diferents àrees de recerca de l’institut.

Les accions del projecte s’han basat en la creació de contingut divulgatiu atractiu i innovador per a YouTube, la redacció i publicació d’articles de divulgació d’aquest contingut per a premsa digital, així com la comunicació social a fires, activitats i esdeveniments. En aquest sentit, la col·laboració entre investigadors i divulgadors professionals ha resultat clau per poder acostar les diferents àrees de recerca de l’ICMAB a qualsevol mena de públic, sense necessitat que sigui especialitzat.

Els vídeos (gravats en català i castellà) expliquen com es fabriquen i per a què serveixen alguns dels materials que s’investiguen a l’Institut, com ara els hidrogels per al tractament del càncer o les bateries basades en calci. Han estat creats amb una narrativa informal, dinàmica i actual, precisament per facilitar aquesta adaptació i difusió tant a YouTube com a xarxes. Així mateix, estan subtitulats per afavorir també l’accessibilitat a persones amb discapacitat auditiva per tal d’acostar la iniciativa a col·lectius desfavorits.

El projecte YouMaker: així es fa la ciència és un projecte d’ICMAB-CSIC amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). També compta amb la col·laboració del projecte d’excel·lència Severo Ochoa del centre.

Press

Hits: 340