Skip to main content

ICMAB Upcoming Events

“El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència” by Gerard Tobias within the cycle about the International Year of the Periodic Table

On Monday, 27 May 2019, Gerard Tobias was in charge of giving the talk within the "Dilluns de Ciència" conference cycle in commemoration of the 150 years of the Periodic Table of the Elements, at the Residència d'Investigadors of the CSIC. Gerard's talk was entitled "El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència", and is about carbon nanomaterials and their applications. Luckily the conference was filmed and now you can watch it online! 

ICMAB-CSIC
ICMAB-CSIC
27 May 2019

«El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència»

Gerard Tobias Rossell, investigador científic a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB - CSIC) 
27/05/2019
El carboni és un dels elements de la taula periòdica que ha estat determinant al llarg de la nostra història. És un dels elements essencials dels éssers vius i per tant va jugar un paper clau en l’origen de la vida. Forma la base dels combustibles fòssils i és altament preuat en joieria quan cristal·litza com a diamant. Però per si això no fos prou, el carboni també està present en l’origen d’una nova revolució tecnològica, una nanorevolució amb un gran impacte social. El descobriment dels ful·lerens l’any 1985, unes pilotes formades per seixanta àtoms de carboni, va ser decisiu per impulsar la nanociència. En aquesta xerrada parlarem d’això, del carboni, i posarem especial èmfasi en els seus nanomaterials.

During May-June there has been and will be other conferences related to the periodic table. The ones left are:

«La taula periòdica com a icona cultural» 

Santiago Alvarez Reverter, departament de Química Inorgànica i Orgànica, Institut de Química Teòrica i Computacional i Universitat de Barcelona 
03/06/2019
La taula periòdica dels elements, un instrument de codificació i estructuració d’informació científica, ha esdevingut un model imitat en camps molt diversos de la cultura. Per commemorar el 150è aniversari de la gestació de la taula periòdica per Dmitri Mendeléiev, farem una passejada per alguns d’aquells terrenys en què es posen de manifest les relacions entre la taula periòdica i altres vessants de la cultura, com ara la fotografia, la literatura, la pintura, l’escultura, els còmics i la música. 

«La taula periòdica: confusions conceptuals i terminològiques» 

Claudi Mans i Teixidó, professor emèrit jubilat d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona 
17/06/2019 
La nostra taula periòdica dels elements és un resum de coneixements químics molt abundants, molt útil en la docència de la química i altres disciplines. Anirem analitzant algunes taules periòdiques clàssiques i ben conegudes per veure que, si no s’està ben amatent, en les explicacions docents podem introduir confusions i errors conceptuals i terminològics variats. Per tant, buscarem de quina manera es poden trobar alternatives correctes i no ambigües. I, per acabar amb bon gust de boca, farem un parell de jocs lingüístics amb la taula.

More information:

Hits: 2740