• Home
 • Events
 • “El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència” by Gerard Tobias within the cycle about the International Year of the Periodic Table

ICMAB Events

“El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència” by Gerard Tobias within the cycle about the International Year of the Periodic Table

On Monday, 27 May 2019, Gerard Tobias was in charge of giving the talk within the "Dilluns de Ciència" conference cycle in commemoration of the 150 years of the Periodic Table of the Elements, at the Residència d'Investigadors of the CSIC. Gerard's talk was entitled "El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència", and is about carbon nanomaterials and their applications. Luckily the conference was filmed and now you can watch it online! 

icmab
May 27, 2019

«El carboni: de l’origen de la vida a la nanociència»

Gerard Tobias Rossell, investigador científic a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB - CSIC) 
27/05/2019
El carboni és un dels elements de la taula periòdica que ha estat determinant al llarg de la nostra història. És un dels elements essencials dels éssers vius i per tant va jugar un paper clau en l’origen de la vida. Forma la base dels combustibles fòssils i és altament preuat en joieria quan cristal·litza com a diamant. Però per si això no fos prou, el carboni també està present en l’origen d’una nova revolució tecnològica, una nanorevolució amb un gran impacte social. El descobriment dels ful·lerens l’any 1985, unes pilotes formades per seixanta àtoms de carboni, va ser decisiu per impulsar la nanociència. En aquesta xerrada parlarem d’això, del carboni, i posarem especial èmfasi en els seus nanomaterials.

During May-June there has been and will be other conferences related to the periodic table. The ones left are:

«La taula periòdica com a icona cultural» 

Santiago Alvarez Reverter, departament de Química Inorgànica i Orgànica, Institut de Química Teòrica i Computacional i Universitat de Barcelona 
03/06/2019
La taula periòdica dels elements, un instrument de codificació i estructuració d’informació científica, ha esdevingut un model imitat en camps molt diversos de la cultura. Per commemorar el 150è aniversari de la gestació de la taula periòdica per Dmitri Mendeléiev, farem una passejada per alguns d’aquells terrenys en què es posen de manifest les relacions entre la taula periòdica i altres vessants de la cultura, com ara la fotografia, la literatura, la pintura, l’escultura, els còmics i la música. 

«La taula periòdica: confusions conceptuals i terminològiques» 

Claudi Mans i Teixidó, professor emèrit jubilat d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona 
17/06/2019 
La nostra taula periòdica dels elements és un resum de coneixements químics molt abundants, molt útil en la docència de la química i altres disciplines. Anirem analitzant algunes taules periòdiques clàssiques i ben conegudes per veure que, si no s’està ben amatent, en les explicacions docents podem introduir confusions i errors conceptuals i terminològics variats. Per tant, buscarem de quina manera es poden trobar alternatives correctes i no ambigües. I, per acabar amb bon gust de boca, farem un parell de jocs lingüístics amb la taula.

More information:

Hits: 1040

Also at ICMAB

 • Great success of the 1st Online Edition of Expominer 2020

  Information
  03 December 2020 322 hit(s) ICMAB Events
  The ICMAB participated between 14 and 27 November 2020 at the 1st Online Edition of Expominer, the exhibition of minerals, fossils and jewelry. The Online Expomine was formed by a cycle of talks and workshops called MinerMat2020 in the framework of the Science Week 2020. We participated with one outreach talk given by Mariona Coll on Solar Energy, and two outreach videos by Anna Cespi, Judith Oró and Roberta Ceravola about techniques to characterize crystals and sand. 
 • Open Access at ICMAB: 100 % of our 2019 publications are in DIGITAL.CSIC

  Information
  10 November 2020 280 hit(s) Outreach
  On 27 October 2020, to celebrate the Open Access Week, we hosted an Online Seminar by Alejandro Santos, our Librarian and Documentalist, who explained us the main aspects of Open Access.  

INSTITUT DE CIÈNCIA DE MATERIALS DE BARCELONA, Copyright © 2020 ICMAB-CSIC | Privacy Policy | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.